Vim logo Már egy ideje a remek vim szövegszerkesztőt használom linuxon és Windowson is. Amikor és ahol csak tehetem ezt használom mindenféle szövegszerkesztésre. Persze itt most nem a Microsoft féle Worddel, az OpenOffice-szal vagy a LibreOffice-szal való szövegszerkesztésre gondolok. Itt inkább az egyszerű text fájloktól egészen a mindenféle config fájlokon át mindenféle nem bináris alapú forrás fájlokig mindenre gondolok, tehát szinte minden egyébre szoktam használni. Persze annak ellenére, hogy én nem használom bináris fájlok szerkesztésére még nem jelenti azt, hogy nem is lehet vele. Dehogynem, csak én nem szoktam binárisokat szerkeszteni.

Telepítés Ubuntura

Mivel jelenleg Ubuntu 14.10-et használok, ezért a deb alapú rendszerekre való telepítést mutatom be (már persze ha nincs rajta az alaptelepítésen).

A terminálba adjuk ki egyszerüen a következő parancsot:

$ sudo apt-get install vim

A kis videóban látszik, hogy a vim-en kívül még telepítettem a vim-doc-ot és a vim-scripts-et is, valamint ezek hozták magukkal függőségként a vim-addon-manager-t magukkal.

A továbbiakban majd szó lesz a vim konfigurálási lehetőségeiről a .vimrc-ről és a vim használatáról is Steve Oualline ingyenes könyvének segítségével.

Forrás: vim.org
Vim tutorial and Reference

Comments

Kommentek a Disquson